اسپرسو دوپیو

آقا جون به زبون ساده بگم . اسپرسو دوپیو یا اسپرسو دوبل یا دبل اسپرسو یعنی 60 گرم ( میلی لیتر ) عصاره گیری از قهوه آسیاب شده با درجه آسیاب ریز و مناسب اسپرسو ، تحت فشار زیاد . که البته فقط با دستگاه اسپرسو ساز یا اسپرسو ماشین این امر امکان پذیره .

اسپرسو دوپیو ( دابل اسپرسو یا اسپرسو دبل ) یكی از رایج ترین اصطلاحات توی صنعت قهوه ست. چون این آیتم پایه ی بسیاری از آیتم های اسپرسو بار به حساب میاد كه به معنای همون دابل اسپرسو هستش . توی بسیاری از آیتم های سرد و گرم كافی شاپی استفاده میشه و میشه گفت پركاربرد ترین آیتم توی كافی شاپ هستش و برای دم آوری دابل اسپرسو یا همون دوپیو قطعا شما باید اصول و قواعدی رو رعایت كنید كه بسیار مهم هست . وگرنه دابل اسپرسوی شما قطعا اون بالانس طعمی درست و جذاب و دلنشین رو نخواهد داشت.دوپیو نام ایتالیایی دابل اسپرسو هستش و طی شرایط خاص و با دستگاه اسپرسوی صنعتی یا خانگی تهیه میشه . با ما همراه باشید بریم ببینیم چیه این اسپرسو دوپیو .

 

اسپرسو دبل دوپیو اسپرسو دوبل


بررسی نوع قهوه در دوپیو

دابل اسپرسو یكی از خفن ترین آیتم های موجود در كافه هستش و دم آوری اون شاید كار آسونی باشه اما ایجاد یك بالانس طعمی درست نیازمند مهارت و علم كافیه .

اول از همه باید بدونید قهوه ای كه برای عصاره گیری انتخاب می كنید چه مشخصاتی داره. با مشاهده پک قهوتون میتونید profile به اصطلاح شناسنامه قهوه تون رو مشاهده كنید .

قهوه اسپرسو دوپیو


برای ایجاد یك بالانس طعمی درست شما باید بدونید كه رست قهوه تون و نوع برشته كاری قهوه تون به چه شكل بوده. انواع رست :

لایت رست light roast ( برشته كاری كم با مدت زمان و میزان تفت كمتر )

مدیوم رست medium roast ( برشته كاری با مدت زمان و تفت متوسط )

دارك رست dark roast ( برشته كاری با زمان و تفت زیاد )

این نكته رو باید بگم كه خیلی از رستری roastery های فعال ممكنه برای رست قهوه ، مدت و درجه برشته كاری متفاوتی داشته باشند . همینطور زمان رست قهوه ، طعم های زیادی از قهوه آزاد میكنند و این باعث یك میدان طعمی در قهوه میشه .

اسپرسو دوپیو چیست

پس برای ایجاد یه دابل اسپرسو یا دوپیو خوب شما باید بدونید كه از چه قهوه ای استفاده می كنید .

البته كه تو سایت مطالب تخصصی تری در مورد رست گذاشتم كه اگر بگردید پیداش میكنید و خیلی به دردتون میخوره .


همه چیز درباره اسپرسو دوبل یا دوپیو

باید بدونیم خیلی از اسامی آیتم هایی که در کافه استفاده میشه ، ایتالیایی هست به عنوان مثال دوپیو به معنای اسپرسو 2 شات هست که یک اصطلاح ایتالیایی هستش اما بریم منشاء دوپیو رو پیدا کنیم

منشاء پیدایش دوپیو

در ابتدا اسپرسوی 2 شات وجود نداشت و کلا تمام فنجان های قهوه به صورت سینگل شات سرو می شد چرا که دستگاهی برای عصاره گیری دابل اسپرسو وجود نداشت .برای همین برای تهیه اسپرسو 2 شات ، 2 فنجان سینگل شات رو باهم ترکیب می کردند .

  • شما الان این کارو انجام ندید لطفا :)

دستگاه اسپرسو دوپیو

 

Faema E61 در سال 1961 ساخته شد و این دستگاه اسپرسو ماشین ، نسل اول دستگاه های اسپرسو ساز هستش . که به کمک اون می شد اسپرسو دوبل یا دو شات تهیه کرد .

Doppio خیلی زود بین متخصص های قهوه مورد بررسی قرار گرفت و بخاطر وجود شوک طعمی زودگذر و غنی اسپرسو ، شهرت یافت . خیلی زودتر از اون مسابقات بین المللی برای تهیه بهترین نوع دوپیو برگذار شد و تهیه آن به یک استاندارد جهانی تبدیل شد .

متخصصین فهوهپی بردند اسپرسو دوپیو از 3 لایه مجزا تشکیل شده .

قلب / heart

بدن / body

کرم / crema

اسپرسو دوپیو هنگام عصاره گیری داخل فنجان 3 لایه با طعم متفاوت ایجاد میکند .که برای رسیدن به بهترین بالانس باید ابتدا با قاشق چای خوری اون رو به خوبی هم بزنید .

  • اما اینقدر هم نزنید که زود سرد بشه . همون یکی دو بار کافیه :)
قهوه دمى " اسپرسو در مقابل قهوه دمی " | مرجع تخصصى

نکات اصولی برای تهیه اسپرسو دوبل

  1. فشار مناسب : برای جلوگیری از تلخی نا مناسب باید روند عصاره گیری بین 25 تا 30 ثانیه زمان ببرد . و سریع دم بکشه ؛ البته که این در شرایط مختلف ، متفاوته . دستگاه آب رو با دمای بالا از بویلر روانه قهوه آسیاب شده در پرتافیلتر میکند. برای تنظیم این فشار شما باید از درجه آسیاب درست برای آسیاب کردن قهوه استفاده کنید . اگر زیاد و خیلی ریز باشد دستگاه توانایی عصاره گیری مناسب را به شما نمی دهد و بالانس طعمی نامناسب در عصاره ایجاد می شود .
  2. کیفیت محصولات : قبل از آسیاب کردن قهوه از کیفیت اون اطمینان حاصل کنید . قطعا دانه های قهوه عربیکا گزینه بهتری برای تهیه دوپیو است چرا که طعم ملایم تری به نسبت دانه های روبوستا دارند . درحالی که دانه های روبوستا تمایل به طعم تیز و تلخ تری دارند . گاهی برای ایجاد یک بالانس طعمی خوب ، میتونید از ترکیب هر دو نوع عربیکا و روبوستا استفاده کنید .
  3. گرم کنید : برای ایجاد اسپرسوی عالی باید هم پرتافیلتر هم فنجان را قبل از عصاره گیری و ریختن قهوه آسیاب شده در بسکت / سبد ( basket ) خوب با آب داغ ، گرم کنید . برای گرم کردن فنجان میتونید فنجان هارو روی دستگاه اسپرسو وارونه بگذارید .
  4. گرماژ و تمپ : سعی کنید برای تعیین مقدار قهوه آسیاب شده ، بهترین اندازه رو در نظر بگیرید . کم یا زیاد بودن مفدار قهوه در طعم عصاره بسیار اهمیت داره . بعد از تعیین مقدار ، خد فشار با تمپر است. باید با تمپر سطح قهوه آسیاب شده در بسکت را یکنواخت کنید . سعی کنید فشار تمپ اونقدر کم نباشه که قهوه در بسکت غوطه وری زیادی داشته باشد . همینطور فشار زیاد تمپر باعث ایجاد یک طعم تیز و تلخ شده و آب داغ به سختی از بین قهوه های آسیاب شده خارج می شود . با فشار زیاد مدت زمان عصاره گیری بیشتر شده و در نتیجه نتیجه تلخ تر و کرم نا مطلوبی خواهید داشت .


نوع دستگاه برای تهیه دابل اسپرسو یا دوپیو

اسپرسو دبل دوپیو اسپرسو دابل

خب رسیدیم به دستگاه . بچه ها توجه داشته باشید كه نوع دستگاهی كه باهاش كار میكنید توی عصاره گیری خیلی تاثیر داره. خیلییییی

دستگاه های صنعتی كه در كافه ها استفاده میشه خب به مراتب مناسب تره برای گرفتن یه اسپرسو دوپیوی عالی. اون هم به این دلیله كه از بویلر و اجزای اصولی تری ساخته شده. شما با استفاده از دستگاه های خانگی می توانید اسپرسو بگیرید اما قطعا نتیجه ای كه از یه دستگاه صنعتی میگیرید خیلی متفاوته . دستگاه های زیادی تا به الان ساخته شده و هر كدوم ویژگی و زیبایی خاص خودش رو داره . مثلا دستگاه اسپرسو تک گروپ مینا به شكل مقطعی به شما عصاره میده و این خیلی جذابه كه شما میتونید با استفاده از تلفن همراهتون به برنامه دستگاه متصل بشید و مدت و شرایط عصاره گیری رو با دانش خودتون به دستگاه محول كنید . البته كه خیلی از دوستان كار با یه دستگاه قدیمی و كاملا دستی رو ترجیح میدن ، این هم بخاطر وجود اون حس زیبای دم آوری قهوه هستش .

پس توجه داشته باشید كه دستگاه شما به صورت درستی كار میكنه و فشار و دمای آب برای عصاره گیری مناسبه.

اسپرسو دوپيو


شستشوی دستگاه اسپرسو

اول از همه باید بگم كه دستگاه رو بعد از روز كاری حتما باید بشورید و خوب تمیزش كنید . برای این كار شما باید از قرص مخصوص یا پودر بك واش back wash استفاده كنید. استفاده از اون هم به اين شكله كه يكم از پودر تمیز كننده دستگاه رو روی بلایند بسكت Blind Basket میریزیم . ( یه بسكت وجود داره كه بر خلاف بقیه بسكت ها ، هیچ سوراخی نداره و برای همین كار ساخته شده كه اون رو به اسم بسكت كور میشناسن )

بعد اون رو با استفاده از پرتافیلتر portafilter به دستگاه وصل میكنیم و دكمه عصاره گیری رو فشار میدیم.آب با دمای بالا به سطح بسكت كور میرسه. با پودر ادقام میشه و به دلیل عدم راه نفوذ ، به داخل دستگاه برمیگرده و همین جریان آب برگشتی باعث تمیز شدن جریان های داخل دستگاه میشه. تا قبل از باز كردن پرتافیلتر چند بار این كار رو با استراحت كوتاه انجام دهید تا خوب شسته بشه .

درخت قهوه " خواص مهم خاک برای پرورش قهوه " | مرجع تخصصى

بعد از باز كردن پرتافیلتر دكمنه عصاره گیری رو بزنید تا كف حاصل از شستشو كامل از دستكاه خارج بشه . دقت داشته باشید كه بعد از اتمام كار پرتافیلتر خالی رو روی دستگاه نذارید چون سطح اون داغ هستش و همین باعث میشه قهوه آسیاب شده قبل از عصاره گیری بسوزه


نحوه دم آوری دوپیو یا دابل اسپرسو

قهوه تون رو وزن كنید و دقت كنید گرماژ قهوه تون به مدت زمان عصاره گیری  و درجه آسیاب بستگی داره .

دوپيو چيست

كالیبریشن calibration یعنی شما با استفاده از چه مقدار قهوه با چه درجه آسیابی و چه مدت زمان عصاره گیری ای میتونید یه قهوه بالانس ایجاد كنید .

بعد از وزن كردن قهوه اون رو داخل گرایندر Grinder  ( دستگاه آسیاب ) بریزید و شروع به آسیاب كنید .

  • دقت داشته باشید كه درجه آسیاب اسپرسو باید Fine باشه. همان درجه ای كه برای موكاپات استفاده میشه .

 

اسپرسو دوپیو

بعد از اتمام آسیاب ، قهوه آسیاب شده رو روی بسكت پورتافیلتر بریزید و با تمپر Tamper بافشار پایین روی سطح آن را به اصطلاح تمپ كنید . این باعث ایجاد یک تراكم برای قهوه آسیاب شده هستش و باعث یكپارچه شدن عصاره گیری میشه .

دوپيو

حال پرتافیلتر رو به دستگاه نصب كنید و برای جلوگیری از سوختن قهوه بلافاصله دكمه عصاره گیری رو بزنید. آب با دما و فشار بالا باعث غوطه ور شدن قهوه داخل بسكت میشه و عصاره قهوه از سوراخ های ریز موجود در بسكت خارج میشه .

به 30 میلی گرم رسید دكمه عصاره گیری رو بزنید چون قهوه اسپرسو دوپیو شما آمادست .

دوپيو چيست


نكات مهم در مورد اسپرسو دوپیو و عصاره گیری از قهوه

  • قبل از شروع عصاره گیری دقت كنید كه دستگاه شما كاملا تمیز و بدون نقصه.
  • با تمپر به سطح قهوه فشار زیادی ندید چون تراكم قهوه به شدت میره بالا و قطعا عصاره گیری خوبی از آب در نمیاد.
  • قبل از نصب پرتافیلتر به دستگاه یه بار دكمه عصاره گیری رو بزنید و چند ثاتیه صبر كنید.این باعث میشه اثرات به جا مونده از عصاره گیری قبلی، تمیز بشه
  • بعد از عصاره گیری حتما پرتافیلتر رو از دستگاه خارج كنید و بشورید . تفاله قهوه موجود توی بسكت میتونه راه خیلی از اون سوراخا رو بگیره.
  • بعد از نصب پرتافیلتر برای شروع عصاره گیری بلافاصله دكمه عصاره گیری رو بزنید.این كار از سوختن قهوه قبل از عصاره گیری جلوگیری می كنه
  • بعد از اتمام كار دابل اسپرسو یا اسپرسو دوپیو رو بلافاصله سرو كنید چون سرد بشه دیگه مثل گرمش حال نمیده
  • برای نوشیدن اسپرسو دوپیو حتما اون رو با قاشق چای خوریر هم بزنید تا لایه های عصاره قهوه به خوبی با هم ادقام بشه و طعم نهایی رو ارزیابی كنید

 طرز تهيه اسپرسو دوپيو


دابل اسپرسو یا اسپرسو دوبل

همونطور كه خودتون میدونید دابل اسپرسو پایه خیلی از نوشیدنی های گرم كافی شاپی هستش. اصطلاحی که توسط استارباکس در سیاتل در دهه 1980 و 1990 رواج یافته ” اصطلاح دوپیو ” است.

هنوز هم استفاده از کلمه اسپرسو دوپیو همچنان قوی است. در حقیقت ، اگر در سیاتل یک ” دابل ” سفارش دهید ، چندین باریستا با شما چک میكنن تا منظور شما درست باشد .

 

اسپرسو دبل اسپرسو دوبل


تفاوت اسپرسو دوپیو با اسپرسو سینگل چیست ؟

تفاوت های فرهنگی بین اسپرسو دوپیو و سینگل اسپرسو رو میشه به راحتی از هر تفاوت فیزیکی واقعی تشخیص داد.

  • میزان عصاره
  • میزان كافئین
  • طعم و ….

خیلی از معانی مختلف با این کلمه مرتبط هستند . بنابراین آنچه که شما از سفارش ، دریافت می کنید بسته به اینکه در کدام کشور هستید و داخل چه نوع کافی شاپی هستید ، بسیار متفاوته .

دابل اسپرسو دوپیو