هر آنچه که باید در مورد انواع قهوه بدانید از دانه تا عصاره !!!!!
فهرست مطالب
انواع قهوه عربیکا و روبوستا
عرض ادب . دوستان امروز قراره یکم تخصصی درباره انواع قهوه عربیکا و روبوستا صحبت کنیم . اول باید اینو بدونیم که تقریبا همه انواع قهوه و دانه های سبز قهوه Green Bean بعد از برشته کاری تقریبا به یک شکل هستند . اما باید این رو هم بدونید که 10 ها نوع دانه قهوه وجود داره که برای ما 2 مورد از همه بیشتر اهمیت داره :
- عربیکا Arabica
- روبوستا robusta
اما حالا چه تفاوت هایی بین دانه قهوه عربیکا و روبوستا وجود داره ؟ باید بدونید که نوع دانه قهوه ای که در نظر میگیرید ، در طعم و نوع قهوه تون خیلی مهمه .
دانه قهوه عربیکا Arabica Bean Coffee
باید بدونید در دنیای قهوه عربیکا همه چیز رو به خودش اختصاص داده.میشه گفت بیشترین تولید قهوه در جهان و 3/4 کشت قهوه اختصاص داده میشه به دانه های قهوه عربیکا. دانه های قهوه عربیکا یکی از انواع قهوه است و به دلیل خاصیت و عطر و طعم منحصر به فرد بازار جهانی رو قبضه کرده.
عربیکا با توجه به طعم و عطر ، شرایط رشد و کیفیت ، در بازار جهانی فروش قهوه قیمت نسبتا بالاتری نسبت به دانه های قهوه روبوستا دارد.شما میتونید از هر جایی پک قهوه 100% عربیکا رو تهیه کنید اما همه پک های قهوه 100% عربیکا کیفیت بالایی ندارند. قطعا نوع مزرعه ، نوع کشت ، وضعیت جغرافیایی و نوع برشته کاری در طعم و کیفیت قهوه تاثیر بسیار زیادی داره.
دانه قهوه روبوستا Robusta coffee bean
روبوستا یه نوع از انواع قهوه است که داداش کوچیکه عربیکا به حساب میاد و گیاه آن به اسم Coffea canephora تا 10 متر رشد میکنه. بعد از عربیکا ، بیشترین کشت قهوه به نوع روبوستا اختصاص داده میشه. همون طور که گفته شد عطر و طعم دانه های عربیکا از روبوستا بیشتر و بهتره اما از این گونه قهوه توی ترکیبات اسپرسو خیلی استفاده میشه. چون میشه گفت در ساخت کرم روی اسپرسو نسبت به عربیکا نقش بسیار بالایی داره. پس داشتن طعم و عطر خشن تر روبوستا ، دلیل بر بی کیفیت بودن اون نیستش.
همچنین گونه روبوستا در برابر بیماری ها مقاومت بسیار بالا و عملکرد بهتری داره. و این رو هم دیگه باید بدونید که روبوستا قطعا کافئین خیلی بیشتری نسبت به گونه عربیکا داره.
گیاه قهوه روبوستا میتونه تو ارتفاع کمتری نسبت به عربیکا رشد کنه و عمل آوریش خیلی سریع تره.همچنین در برابر شرایط آب و هوایی و آفات آسیب پذیر نیستند. درختان روبوستا محصول بیشتری نسبت به گیاه عربیکا می دهند.
دلایلی از قبیل سازگاری و تحمل گیاه روبوستا در برابر آفات و شرایط آب و هوایی و همچنین پایینتر بودن گیاه نسبت به گیاه عربیکا از نظر ارتفاعی و حمل و نقل آسان تر، کار با آن را خیلی به صرفه و اقتصادی کرده.
تفاوت بین قهوه عربیکا و روبوستا
-
طعم و مزه : این دو گونه از نظر طعمی تفاوت زیادی دارند . عربیکا اغلب با ترشی بالا و روبوستا با تلخی بالا
-
کافئین : دلیل اصلی تلخ بودن روبوستا نسبت به گونه عربیکا داشتن کافئین بیشتره . دانه روبوستا تقریبا دو برابر گونه عربیکا حاوی کافئین است
-
لیپید ( چربی ) و شکر : گونه عربیکا نسبت به گونه روبوستا ، 60درصد لیپید بیشترو غلظت قند دوبرابر همراه دارد.
-
نرخ قهوه : از نظر قیمتی دانه های سبز گونه روبوستا ، نصف دانه های عربیکا قیمت دارند.
-
عملکرد گیاه قهوه : گیاه قهوه روبوستا حالت سازگارتری به شرایط جغرافیایی و مزرعه نشان میدهد . کافئین موجود در این گیاه باعث جلوگیری از حمله آفات میشود و در آب و هوای مختلف ، حالت مقاوم تری دارند .
-
نحوه استفاده : اگر از قهوه فوری تا الان اسفاده کردید باید بدونید که حاوی قهوه روبوستا میباشد . روبوستا به دلیل داشتن قیمت پایین تر و داشتن کافئین بیشتر ، تجاری تر بوده و به صورت عمده استفاده می شود اما عربیکا به دلیل داشتن بالانس طعمی بهتر به نوع خاص و تخصصی به فروش میرسد و سرو میشود
-
ظاهر و شکل : شکل دانه روبوستا دایره ای می باشد اما عربیکا بیضی شکل است.
-
ارتفاع گیاه : گیاه روبوستا 2500 تا 4000 متر رشد میکند. این در حالیست که گیاه عربیکا در ارتفاع 4000 تا 6000 متری رشد میکند .
-
محتوای آنتی اکسیدان : اسید کلروژنیک CGA یک آنتی اکسیدان قدرتمند و بازدارنده آفات است که در گیاه روبوستا این نوع آنتی اکسیدان بیشتر یافت میشود .
-
کشت : 3/4 سه چهارم دانه های قهوه در جهان به شکل عربیکا کشت می شوند که بیشترین تولید کننده آن برزیل است . این در حالی است که 1/4 یک چهارم به قهوه روبوستا اختصاص داده شده که بزرگترین تولید کننده آن ویتنام است .
طرز تهیه انواع قهوه عربیکا و روبوستا
باید اینو بدونید قبل از دو کردن قهوه تون اول باید در نظر داشته باشید که قهوتون از چه نژادی هستش ؟
انواع قهوه عربیکا یا روبوستا یا حتی لیبریکا یا شایدم از انواع دیگر. این برای بدست آوردن بهترین بالانس طعمی در فنجان قهوه تون الزامیه. چرا که هر نژاد طعم و بار متفاوتی با هم دارند. این تفاوت حتی در یک نژاد (عربیکا یا روبوستا) بین چند زیر گونه اتفاق میفته. پس شما باید تفاوت های بین دو گونه عربیکا و روبوستا رو از هر نظر بدانید.
تفت دادن قهوه عربیکا و روبوستا (رست Roast)
تفت دادن ( Roast ) و رستری ( Roastery ) : عمل برشته کاری یا تفت دادن دانه های سبز قهوه به منظور ایجاد طعم و رایحه مناسب به دانه های قهوه انجام میشه . که به فضایی که در آن این فرآیند انجام بشه رو رستری می گویند .
دانه های سبز قهوه به هنگام تفت دادن اون رایحه و بوی قفل شده را آزاد میکنند. این امر بدون افت کیفیت دانه های قهوه انجام میشود و باعث آزاد شدن طعم های مختبف در دانه قهوه می شود. دانه قهوه هنگام رستینگ (تفت) خیلی سریع به درجه دمای بالایی می رستد و بعد از تفت سریع خنک میشوند که طعم آزاد شده در آنها محفوظ بماند.
بعد از امر رستینگ دانه های قهوه سبکتر می شوند چرا که رطوبت داخل ، از بین میرود و آماده آسیاب کردن و دم کردن میشوند.
علم رست قهوه
دوستان این مهارت کاملا اکتسابیه و شما باید علم رست کردن قهوه را یاد بگیرید تا بتوانید طعم و رایحه مناسبی از قهوه آزاد کنید.
رستر ها در روستری قهوه را به 3 شکل رست میکنند
لایت رست light roast
مدیوم رست medium roast
دارک رست dark roast
طعم دانه های قهوه عربیکا
دانه های قهوه عربیکا با توجه به داشتن کافئین کمتر نسبت به دانه های روبوستا ، اغلب دارای طعم ملایم و لطیف تری هستند. با تست کردن این نوع قهوه میتونید به نشانه هایی از طعم میوه ها و توت ها و حتی طعم های دیگه برسید. دانه های عربیکا تمایل به داشتن طعم ملایم و نرم تر و شیرین تر با رایحه شکلات ، نسبت به داته های روبوستا دارند.
همچنین دانه عربیکا با داشتن اسیدیته acidity بیشتر ( ترشی ) و ترکیب این ترشی با طعم های دیگر ، کیفیت بالایی در این سطح ایجاد کرده است.
کیفیت دانه عربیکا در انواع قهوه
گفته شد که دانه های عربیکا در انواع قهوه ، نبض بازار جهانی فروش قهوه رو در دست گرفته. و این نوع دانه قهوه به دلیل شرایط جغرافیایی و ارتفاع گیاه آن از سطح دریا و وجود طعم های ملایم تر و شیرین و لطیف تر نسبت به بقیه رقبا ، کیفیت قابل توجهی دارد اما باید بدونید که هر زرق و برقی طلا نیست !
در کل دنیا شرکت های بسیاری تاسیس شده که در فروش قهوه عربیکا فعالیت دارند اما فقط 10% از دانه های عربیکا در کل جهان به مرغوب ترین حالت ممکن کشت می شود و به فروش می رسد. پس قبل از انتخاب قهوه حتما باید به اصطلاح اصل و نسب Origin قهوه توجه داشته باشید. شرکت های بسیاری در حال فعالیت توی این صنف هستند و فقط از دانه های عربیکا استفاده میکنند اما دانه های قهوه آنها ، از کیفیت خوبی برخوردار نیست.
انواع قهوه عربیکا
در انواع دانه های قهوه عربیکا اولین نوعی که کشف شد نوع تایپیکا Typica است. این نوع به دلیل کمیاب بودن و کیفیت بسیار بالایی که دارد ، ارزش بسیار زیادی داره و خرید اون هم سخنه هم به صرفه نیست.
از گونه دیگر عربیکا می توان به بوربون bourbon اشاره کرد که به دلیل رایحه های پیچیده و زیاد و متعادل خود ، دارای ارزش هستند و باعث جهش و تولید انواع زیرگونه شده اند. از انواع زیر گونه های دانه عربیکا می توان به San Ramon و Caturra و Pacas اشاره کرد که به شکل طبیعی جهش پیدا کرده اند. همچنین نوع بوربون عربیکا دارای زیر گونه هایی است که به دلیل تناسب با آب و هوا ، محیط زیستی و ارتفاعات منطقه تکثیر پیدا کرده اند. نمونه هایی مانند موندو نوو Mundo Novo و بوربون زرد Yellow Bourbon.
شما براى سفارش بهترين و باكيفيت ترين قهوه هلى موجود در بازار ميتوانيد به فروشگاه بزرگ آنلاين espresso maker مراجعه كنيد .
طعم دانه های قهوه روبوستا
ببینید دوستان تهیه مشخصات درباره رایحه و طعم دانه های روبوستا به دلیل وجود اشکال مختلف در حال رشد ، در سراسر جهان ، یکم مشکله. اما به طور کلی میشه گفت دانه های قهوه روبوستا دارای بدنه کامل و عطر و طعم فصلیه که گاهی اوقات این به دلیل نوع زمین مزرعه است.
دانه های روبوستا ممکنه شما رو با طعم هایی مثل ویسکی یا تنباکو غافلگیر کنند. با مقدار اسیدیته بالاتر و همچنین تلختر نسبت به بقیه گونه ها. روبوستا به دلیل تلخی و وجود کافئین بالا ، مناسب بیدار نگه داشتنه. یعنی اگر خواستید به عنوان محرک استفاده کنید و تایم بیشتری بیدار بمونید حتما از نوع روبوستا استفاده کنید.
دانه های روبوستا به دلیل ساخت کرم ماندگار و مرغوب در سطح اسپرسو ، خیلی اوقات با دانه های عربیکا برای داشتن نتیجه بهتر ، ترکیب میشن و همین باعث ایجاد یک میدان طعمی فوقالعاده در قهوه میشه.
نا گفته نمونه که 100% قهوه های موجود در بازار از دانه های روبوستا درست شده.
کشت انواع قهوه در جهان
روبوستا در درجه اول در آفریقا و اندونزی و به صورت انحصاری در نیم کره شرقی رشد میکنه. عربیکا به صورت غالب تو آمریکای لاتین رشد میکنه. آفریقا و گینه نو به کشت عربیکا هم مشغولند.
کلمبیا فقط دانه عربیکا کشت میکنه و بعضی از کشورا مثل هند و برزیل و …. هردو گونه رو تولید و کشت میکنند.
لیبریکا
لیبریکا که بهندرت در بازارهای آمریکای شمالی و اروپا یافت می شود (فقط دو درصد از قهوه موجود در جهان را تشکیل می دهد) تقریباً به طور انحصاری در مالزی تولید می شود و به خصوص در فیلیپین مورد علاقه است. این به دلیل داشتن عطر و طعم متناقض شناخته شده است. گاهی دودی و چوبی ، گاهی گلی ، با انتهای نسبتاً سخت. البته که این قهوه به دلیل کمیاب بودن نیز قیمت بالاتری نسبت به بقیه انواع قهوه دارد.
چرا دستگاه آسیاب شما مهمترین قسمت تجهیزات قهوه است (انواع قهوه)
شما به احتمالات فکر می کنید و تصمیم می گیرید که وقت آن رسیده است که دم قهوه را به سطح بالاتری برسانید. چه چیزی میخری؟
ممکن است تعجب آور به نظر برسد ، اما داشتن آسیاب قهوه از ارتقاء دستگاه قهوه ساز مفیدتر خواهد بود. شنوم.
آسیابوسیله ای است که تجربه قهوه شما را از داخل به خارج تغییر خواهد داد. قهوه شما خوشمزه و خوشمزه تر خواهد شد. شما قادر خواهید بود طعم و قدرت قهوه خود را تعیین کنید. شما قادر خواهید بود قهوه ای درست کنید که رقیب کافی شاپ مورد علاقه شما باشد.
انواع روش های دم آوری (انواع قهوه)
معمول ترین راه برای تولید قهوه سیاه سنتی ، زمین های متوسط به سبد دم کرده اضافه می شوند و از طریق یک دستگاه قهوه ساز اتوماتیک اجرا می شوند.
یک روش تصفیه شده تر برای تولید دم نوش قوی تر ، آب جوش به آرامی روی زمین های ریز قرار داده شده در یک سبد فیلتر ریخته می شود ، که درون یک فنجان می چکد.
اسپرسو
آب گرم تحت فشار از صافی حاوی لوبیای برشته شده تیره و ریز ریز عبور می کند. نیرو یک شات مخصوصاً متمرکز تولید می کند.
سرد دم
قهوه آسیاب شده درشت به مدت طولانی در آب دمای اتاق قرار می گیرد ، و در نتیجه یک اسید کم و کافئین بالا تولید می شود که بسیار خوب از سرما لذت می برد.
شما می توانید قهوه سازهای مخصوص سرد را بخرید یا می توانید از پرس فرانسه استفاده کنید ، مانند این فرش سرد تولید فرانسوی.
اسپرسو در مقابل قهوه سیاه
قهوه سیاه و اسپرسو هر دو از دانه های رقیق شده با آب داغ تهیه می شوند ، بنابراین تفاوت این دو در آن زمان چیست؟
همانطور که در بالا توضیح داده شد ، اسپرسو از لوبیای ریز آسیاب شده و بسیار تیره ساخته شده است که از طریق دستگاه تحت فشار اجرا می شود که هر بار فقط یک شات بسیار غلیظ تولید می کند. قهوه سیاه سادهتر و فروتنتر است:
آب گرم برای غلظت متوسط تا متوسط قهوه و کافئین از دانه های قهوه آسیاب شده می چکد.
اما اسپرسو و قهوه سیاه به عنوان اغلب عناصر سازنده نوشیدنی. در واقع ، ترکیبی از قهوه و اسپرسو (و شیر بخارپز یا کف) برای تهیه طیف گسترده ای از نوشیدنی های قهوه مانند موارد زیر استفاده می شود:
کاپوچینو در مقابل لاته
آنها هر دو کافی شاپ نرم و خامه ای هستند ، اما تفاوت بین کاپوچینو و لاته عمدتاً به تناسب است. کاپوچینو کاملاً لایه توزیع یکنواختی از شیر بخارپز ، شیر کف دار و اسپرسو دارد ، در حالی که لاته روی شیر بخارپز (که با اسپرسو به جای لایه مخلوط می شود) سنگین است و روی کف نیز سبک است.
آمریکانو
جایگزین قهوه ساده و قطره ای سیاه ، آمریكانو از یك رقیق محلول اسپرسو تشکیل شده است.
کورتادو
قطعات مساوی اسپرسو و شیر بخارپز شده. شیر باعث تعادل تلخی شدید اسپرسو می شود.
قهوه نیترو
این قهوه اصالتاً از ایالات متحده آمریکا است و یک قهوه دم شده سرد است که به آن نیتروژن اضافه می شود که به آن اجازه می دهد یک کف خامه ای ایجاد کند و همچنین حس شیرینی به آن می دهد.
این فرآیند همچنین عطرهای خوب را تقویت می کند. قهوه کمی گازدار است. به دلیل نصب و راهاندازی لازم برای آمادهسازی آن همچنان حاشیه ای است.
قهوه فراپه
قهوه از آسیاب درشت تهیه می شود و حدود دوازده ساعت در آب سرد خیسانده می شود. روی یخ با شیر یا آب سرو می شود. استخراج سرد قهوه را نسبت به قهوه سرد کمتر اسیدی و تلخ می کند.
قهوه یخی
اصالتاً الجزایری است و قهوه ای خنک است که روی یخ ریخته می شود.
لو فراپوچینو
دستوری که توسط زنجیره Strabuck ثبت شده است. این قهوه با خامه، یخ، شربت های طعم دار و روی آن خامه زده شده است. ادویه جات گاهی اضافه می شود.